Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Bättre än inget

IntervallerPosted by Jennica Bodenfors 2010-09-14 20:50:27
Regnet stod som spön i backen i morse och blåsten fick regnet att dessutom attackera från alla håll. Typiskt Göteborgsväder konstaterade jag och suckade. Jag hade ett kvalitetspass inplanerat och var fullt beslutsam att genomföra det. Dåligt väder brukar inte vara ett bekymmer för mig, men idag tvärvägrade jag att ge mig ut i det. Så vad göra? Löpbandet på gymmet var det alternativ som verkade bäst. Jag är stenhård med att hålla mitt träningsschema fram till Hässelbyloppet och kommer inte rucka en centimeter på det. Träningen är prio ett nu.

Löpbanden på Sportlife Backaplan i Göteborg, mitt andra hem :)


Träning på löpband tillhör inte mina favoriter, snarare tvärtom. För det första är oftast luften och tillgången till syre ganska dålig inomhus och det är många som skall dela på det lilla syre som finns. Bristen på syre sänker musklernas förmåga att prestera eftersom muskelarbetet vid löpning främst kräver syre (aerobt muskelarbete). Prestationsförmågan försämras påtagligt när det inte finns tillräckligt med syre. För det andra tränas inte hela löpsteget eftersom fasen där du normalt skjuter ifrån uteblir eftersom det är löpbandet som för ditt ben bakåt och inte din egen kraft.

Men att springa på löpband är bättre än att inte springa alls, så det var bara att gilla läget. Jag värmde upp med lite crosstrainer för att få igång lår- och sätesmuskulaturen som var något påverkad av träningsvärk efter gårdagens benpass på gymmet. Sedan fem minuters lugn jogg innan jag drog igång med 3 set intervaller med om tjugo sekunders stege, alltså 3 x 20, 40, 60 och 80 sekunders intervaller i 5-tempo och 30 sekunders gåvila emellan. Svettigt!

Passet kändes relativt lätt och jag kände mig lockad att öka tempot, men kom på att det faktiskt är helt okej att inte ta ut sig max på alla pass. Jag ska ju trots allt springa fem pass i veckan och jag ska hålla! Så jag sansade mig, vilket jag är mycket nöjd med nu efteråt.

Jag hoppas på bättre väder till nästa kvalitetspass då jag ska springa på bana och bränna av 8x200 meters intervaller. Apjobbigt men skitkul! smiley

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Malin I Form 2010-09-15 15:23:26

Svar: Tack tack! Jodå, det blir det. Är redan anmäld till Gbg-varvet nästa år :D

Posted by Jennica Bodenfors 2010-09-15 06:29:41

@Stefan, jo träningen har alltid högsta prio men skillnaden är att i vanliga fall kan jag flytta på och anpassa träningen efter annat. Nu kommer det bli tvärtom. Annat får rätta sig efter träningen. :)

Posted by Stefan 2010-09-15 03:42:07

Hej... Du skriver att träningen är prio ett nu... Är det inte alltid det... : ) Jag kanske har fel... Men bra jobbat, ge dig inte, du fixar detta... Kämpa på!!!

Posted by Malin I Form 2010-09-14 23:10:12

Svar: Tack så mycket och detsamma får jag säga :D

http://maliniform.blogg.se

Posted by Malin I Form 2010-09-14 21:34:25

Duktig du är ändå som pallrar dig till gymmet istället för att strunta i löpningen helt och hållet!

http://maliniform.blogg.se