Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Förberedelse inför Tjejmilen

TävlingPosted by Jennica Bodenfors 2010-08-30 21:39:45
Då har förberedelserna så smått börjat inför Tjejmilen på söndag. På lördag åker jag upp till Stockholm och skall gå direkt till Östermalms IP och hämta ut min nummerlapp. Sedan är det slappa som gäller resten av lördagen.

Jag brukar dra ner på träningen veckan innan ett lopp för att få den där känslan av spring i benen. Just nu har jag en grym träningsvärk i benen efter att jag testade ett nytt träningsupplägg på gymmet igår. Med tanke på mina ömma muskler idag så verkar jag ha fått ihop ett mycket effektivt benpass. Tokigt är bara att det verkligen inte passar sig med sådan träningsvärk såhär nära inpå Tjejmilen. Dagens planerade löppass fick bytas ut mot 90 minuters powerwalk istället. Så imorgon väntar dubbelpass, först ett gympass och sedan ett löppass. Bara att bita ihop. Jo, jag sa ju det att jag brukar dra ner på träning veckan innan ett lopp. Onsdagen och torsdagen kommer därför enbart att bestå av lätt lätt konditionsträning, och avslutningsvis ett lätt löppass på fredag.

Jag har försökt följa Anders Szalkais träningsprogram inför Tjejmilen. Det har väl fungerat sådär. Jag tror inte heller att man slaviskt ska följa sådana program, utan man måste känna efter hur kroppen mår och tänka lite själv.

En av Anders Szalkais rekommendationer inför Tjejmilen är att testa hur man reagerar på att dricka sportdrycken som serveras under loppet. Nu är jag ingen sportdrycksdrickare och jag anser heller inte att man behöver dricka sportdryck på milen. Har man ätit bra och fyllt på med kolhydrater och vätska dagarna innan loppet så klarar man sig, anser jag. Kroppens glykogenlager räcker under ca 1,5 timmars aktivitet om man har ätit bra. Trots detta har jag beslutat mig för att testa sportdrycken innan loppet även om jag inte har för avsikt att dricka den under. På Tjejmilen är det Maxims sportdryck som serveras, så den var jag och inhandlade idag.
I normala fall är det här inget jag gillar eller förespråkar. Visst om jag ska springa halvmaror eller marathon, då kan det finnas en tanke med det. Allting som har med måltidsersättningar att göra är jag egentligen emot. Soppor, shaker, bars, gainers, pulver och tillskott i alla dess former förespråkar jag inte, snarare tvärtom. Förr när jag styrketränade som mest använde jag mig av proteinpulver och trots att det fungerade för mig så är det inget jag rekommenderar i första hand.

Som motionär eller normal gymmare anser jag att man klarar sig med bra och näringsriktig mat. Tillskott och proteinpulver lämnar jag åt avancerade builders. Jag kan använda mig av det vid vissa tillfällen, som t ex när jag tränat och vet att det kommer dröja lång tid innan jag kan få i mig vanlig mat. Man ska se till att få i sig mat inom 30-60 minuter efter träning. Vet man att det kommer att dröja längre kan faktiskt en proteinshake, minimjölk eller chokladdryck vara på sin plats. Frukt är bra, men tyvärr tar det ganska lång tid för kroppen att spjälka fruktosen (fruktsockret) och få ut den till muskeln. Direkt efter träning är faktiskt det enda tillfället där snabba kolhydrater är att föredra.

Men nu ska jag alltså testa sportdrycken innan Tjejmilen. Jag vill se hur jag kommer att reagera på denna sockriga dryck och öva mig en aning inför kommande långlopp. smiley

  • Comments(2)//jennica.bodenfors.se/#post17