Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Gå in, kryp ut! En hyllning till MRLen

TräningPosted by Jennica Bodenfors 2010-08-28 17:46:08
Saker och ting börjar så smått ta form och komma på plats vad det gäller mitt träningsupplägg under hösten och vintern. Jag känner att min kropp är trött nu och vill fokusera på att bygga upp grundstyrka, förbränna och nå lite högre form. Det har varit mycket fokus på löpning och med facit i hand så var det nog lite dumt av mig att springa fyra lopp redan första halvåret av mitt liv som löpare. Jag skulle ha nöjt mig med Vårruset som var i juni i Stockholm, och Tjejmilen som jag ska springa nästa söndag. Men det är så förbannat kul att springa lopp! Jag älskar kicken jag får av det. Trots detta har jag lite svårt att känna mig taggad inför Tjejmilen.

I höst kommer det i alla fall bli mycket kondition varvat med styrka och fokus på förbränning. Löpningen kommer varvas med andra konditionspass såsom spinning, gympa på Friskis och mitt absoluta favoritpass MRL (mage, rumpa, lår).

Dagens planerade löppass var 8 km kuperat i min bekvämlighetsfart (6.15-6.30 min/km). Efter mitt korta löppass i torsdags var min motivation lika med noll. Träna ville jag, men springa kände jag inte för. Mina ben har känts tunga efter Midnattsloppet, framför allt mina vader som fått ta en del stryk efter 10 km på asfalt och kullersten. Så jag styrde istället bilen (ja det är hemskt, jag vet) mot gymmet för ett pass MRL. Träning ska vara roligt!

MRL är dessutom ett krävande pass. Jag brukar säga att ett tecken på att ett MRL pass har varit bra är när du kryper ut från salen efteråt eller åtminstone går ut på skakiga ben. Du ska ha tagit ut dig till 120 %. Är du inte våt av svett, då har du inte tagit ut dig. MRL blir precis så jobbigt som du gör det till.

Vad är då MRL? Jo, det är en form av intervallträning där man varvar kondition på en step up bräda med styrketräning för mage, rumpa och lår.


Denna form av träning är magnifik för löpare. Den tränar i stort sett de musklegrupper som är viktiga för löpare, samt att den höjer pulsen och tränar din kondition. Allt i ett kan man säga. I styrkedelen är det meningen att du ska komma ner i puls, för att sedan under konditionsdelen på brädan toppa din puls maximalt. Är du duktig på att pressa dig kommer du ligga nära mjölksyra hela tiden.

Instruktören är också viktig för att du ska taggas att ta ut dig maximalt. Man hittar ganska snabbt sin egen favorit. Jag gillar MRL pass som är mer dansanta i koreografin på brädan (konditionsdelen), där rörelserna är relativt enkla och rytmiska. Det gör att du kan kräma på ordentligt och inte behöver tänka på att hålla reda på en komplicerad och detaljrik koreografi. Du kan köra järnet helt enkelt. Styrkedelen ska var tuff och utmanade med många repetitioner så du känner hur du hela tiden ligger nära mjölksyra och kramp. Det är mumma! Musiken och flytet i passet är a och o. Bra musik gör att du peppas att ta i extra, inte minst i de stunder då du känner dig riktigt trött.

Har du inte testat detta fantastiska pass innan så gör det! Tänk på att ge det 4-5 gånger så att du lär dig stegen och kommer in i det hela. Alla är vi nya i början men jag lovar dig att du kommer vara tacksam att du fortsatte kämpa fast att första gångerna kanske var lite förvirrande och du hade svårt att hänga med i allt.

MRL ger dig en fantastisk snygg rumpa, och vem vill inte ha det!? smiley

  • Comments(0)//jennica.bodenfors.se/#post16