Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Premiärturen

LöpningPosted by Jennica Bodenfors 2011-10-21 18:26:50

Jag trodde faktiskt att jag skulle få börja om från ruta ett och kämpa med varje kilometer igen som jag gjorde i mars, april förra året då jag började min löparera. Så igår var det då äntligen dags att på allvar börja löpträna igen.

Snacka om att jag efter 5 kilometer var överraskad när jag stod relativt pigg i benen, utan att egentligen ha kämpat speciellt mycket. Nog för att det var jobbigt och jag flåsade emellanåt men jag var så upptagen med att tänka på löpteknik att jag tog mig runt min tänkta runda utan större problem och med endast få gånginslag.

Ja, vad ska jag tro om det här nu då? Var det bara en engångsföreteelase? Kommer jag vid nästa pass att ha en nära döden upplevelse istället? Eller kommer det faktiskt vara lättare för mig att springa nu? Vad är det då i så fall som talar för det?

Det finns ju faktiskt några skillnader på då och nu som kan ha betydelse. Förr, alltså under 2010, hade jag betydligt större muskelmassa att transportera runt och syresätta eftersom jag styrketränade i betydligt sörre utsträckning än vad jag gör idag. Numera fokuserar jag endast på att stärka upp löpmuskulatur och bål.

En annan skillnad idag är att jag är mer symmetrisk i min kropp och har inte längre ett felaktigt rörelsemönster och en ineffektiv belastning på min kropp som innebär stor påfrestning för muskulatur och leder. Detta tack vare kiropraktor Leif Sockander.

Den tredje stora skillnaden är att jag ändrat en hel del i min löpteknik, även om jag har en lång väg att gå och mycket kvar att lära här, både praktiskt och teorestiskt. Jag har alltså förbättrat min löpekonomi betydligt. Ett löpsteg kostar mig inte lika mycket energi längre. Förr krävde mitt löpsteg mycket energi för att studsa uppåt -framåt. Numera läggs energin mestadels bara på att ta mig framåt. Ja, som sagt, jag har en hel del kvar att slipa på här och förbättra med tiden, men det kan bara bli bättre. Och det blir det, förhoppningsvis med hjälp av Markus Stålbom och mycket eget nötande.

Imorgon är det på med löparskorna igen. Jag hoppas på att det kommer kännas lika lätt då, trots att det kommer vara mer kuperat. Jag håller tummarna! smiley

  • Comments(0)//jennica.bodenfors.se/#post148