Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Lyrisk efter löpträning med Markus

LöpningPosted by Jennica Bodenfors 2011-04-10 18:16:05
Idag har jag varit på lektion nummer två i löpteknik för Markus Stålbom. En varm dag med massor av människor uppe i Skatås. När jag kom upp till Skatås var Markus i full fart med att coacha en löpare som fått ont i knäet efter löpning.

Markus hade kört Mini-clinic strax innan jag kom. Idag fick deltagarna springa barfota på asfalt. Ovan ser ni killen i rött som får springa med gummiband runt vristerna för att känna på i vilket rörelsemönster benen skall röra sig. Jag testade också detta. Det var grymt bra!Det är helt otroligt vad mycket jag har lärt mig på bara en timme idag och nu känns det som att jag fattat vad det handlar om. Skönt! Jag fick börja med att springa medan Markus filmade. Han kommenterade min frekvens och mitt sätt att inte lyfta på benen. Sedan visade han vad han menade. Det var som en Aha-upplevelse. Helt plötsligt hade jag fattat grejen.

Sedan fick jag träna start och stopp utan att tappa frekvensen. Svårare än man tror men jag grejade det bra också. Man jobbar mycket med mjuka, avslappnade ben, vader och framför allt fotleder, samma frekvens hela tiden (180 rpm) oavsett hur fort eller långsamt man springer och tyngdpunkten.

Jag fick träna teknik upp och ner för en backe men fokus på höga ben uppför och pendlande armar i samma frekvens och med start och stopp i samma frekvens. Nerför var det avslappnat teknikfokus och fokus på jämnviktens betydelse.

Tillslut fick jag testa att springa i högre hastighet och då bland annat med gummiband runt vristerna och upp över rygg och axel (se bild ovan på kille i rött). Riktigt häftigt, och där fick jag ytterligare en aha-upplevelse vad det gäller tekniken. Som att springa i en box, med benen i en cirkulär rörelse. Foten vill man få bort tyngden ifrån så fort som möjligt. Så fort man börjar riva upp grus med fotbladet vid frånskjutet så vet man att man är fel ute.

Markus var riktigt nöjd med mig och imponerad över att jag satte tekniken och dessutom kunde springa så fort som jag gjorde. Men än finns det massor att öva på för detta tar tid att öva in. Ryggen har inte protesterat än och under träningen kände jag inte ens av den. Nu ska jag ut och ta mig en runda redan imorgon då känslan och tekniken fortfarande är färsk.

Så skönt att få bli riktigt trött efter löpträning igen och få upp pulsen rejält! När jag styrde stegen mot bilen efter att jag sagt tack och hejdå till Markus, kunde jag inte sluta le och jag hade en trött, lycklig och lyrisk känsla i kroppen. En man med hund som promenerat förbi oss när vi tränade tidigare mötte mig på parkeringen och frågade:

"Var det där din tränare?"
"Ja, svarade jag stolt."
"Jag ser på ditt leende att träningen gick bra idag, sa han och log tillbaka."
"Ja, svarade jag och kunde inget annat än att le från öra till öra." smiley

  • Comments(1)//jennica.bodenfors.se/#post122