Jennica Bodenfors

Jennica Bodenfors

Jag blir så arg!

HälsaPosted by Jennica Bodenfors 2010-08-20 09:38:29
Alltså jag blir så arg! Träning för mig innebär hälsa och det är något man gör när man är frisk eller under anpassad träning vid rehabilitering. Hur kan ett lopp som Midnattsloppet ha en sponsor och göra reklam för en produkt som Eeze Spray? På startbeviset gör det reklam för sprayen och i startpaketet som jag hämtade ut igår fick jag dessutom en rabattkupong. Sorgligt.


På tv figurerar dessutom just nu en reklam för Eeze Spray där en man och en kvinna tränar på gym och båda känner av smärtor på olika ställen. I reklamen ser man hur de avbryter sin träning, går in i omklädningsrummet och sprayar på Eeze på det smärtande området. Sedan går de ut och tränar igen! Hur tänkte de när de gjorde reklamen? Tänkte de överhuvud taget? Vad vill det säga?

Eeze Spray, Voltaren gel och Zon gel är produkter som inte hör ihop med träning, anser jag. Det finns ingen som helst anledning till att träna med smärtstillande, i form av gel, spray eller tabletter, så länge en läkare inte specifikt har föreskrivit det.

Smärta är kroppens sätt att säga stopp och att någonting är fel. Den signalerar vila. I vissa fall kan det vara befogat att träna med smärta men då skall man absolut inte bedöva smärtsignalerna eftersom de talar om hur långt du kan gå och inom vilka gränser du kan provocera. Dessutom skall man skilja på olika sorters smärta. Vid t ex vissa knäproblem, axelproblem eller vid rehabiliteringsträning kan man tillåta en viss mängd smärta så länge den inte sitter i till dagen efter eller mer än tolv timmar framåt.

Om smärtan är så påtaglig eller irriterande att du inte kan träna eller röra dig så ska du inte träna! Det är inte försvarbart att spraya på en bedövningsspray eller gel. Såvida du inte heter Linus Thörnblad och är i höjdhoppsfinal med medaljchans i EM. Då kanske det kan vara förståeligt att ta akut smärtstillande. Men bara kanske.

Om du vet var du har ont varför behandla hela kroppen. Jag säger istället att om du vet att du har ont, varför inte hitta orsaken till din smärta? Eller ge kroppen en chans att läka?

Nej, jag hoppas verkligen att Midnattsloppet och reklammakarna till produkten Eeze Spray får sig en riktig tankeställare. Fast det kräver ju att folk tänker efter, använder sitt förnuft och reagerar.

Vad tycker Du om detta?


  • Comments(3)//jennica.bodenfors.se/#post12